Ullgris i Sviddå på grillen

Der er grillsesong og alle hjerter gleder seg. Det er lite som slår grillings og det som er ekstra gøy er at man stort sett kan tilberede hva som helst på risten. Det er noe ekstraordinært uformelt med grill, hvor røyk, varme og fristende dufter virkelig tenner gjestenes matlyst.

Det var derfor ikke spesielt overraskende at Sviddå dirret av glede da jeg presenterte et nydelig stykke kotelettkam av Mangalitsa gris på respektable 1,7 kg. Dette er en utegående rase (ikke utgående altså!!) som også kalles ullgris og representerer etter min mening en aldri så liten kulinarisk smaksbombe. Det som er spesielt med denne grisen er at den lagrer fettet muskulært som bidrar til en imponerende fettmarmorering. Kjøttet er mørkere enn det man er vant til fra vanlig svinekjøtt. Viktigst av alt er at det marmorerte kjøttet bidrar til en fantastisk smaksrikdom og saftighet. Et lite fun fact om Mangalitsa grisen er at mange mener at den visstnok er veldig sosial og intelligent.

Nok om det…dette nydelige stykket kjøtt fikk seg altså en god runde i Sviddå etterfulgt av noen minutter på varm grill før servering.

Temperaturen på Sviddå ble satt til 58 grader og forberedelsene av svinekjøttet er lekende lett!

Ha ullgrisen i en sous vide pose sammen med litt olje og krydder. Jeg bruker frosne biter av olje iblandet timian, oregano eller rosmarin. Vakumer og slipp det løs i bassenget.

La kjøttet grisekose seg i bassenget i 10 timer. Ta ut kjøttet av posen og tørk godt av. Pensle med en god barbeque saus og fres kjøttet noen minutter på grillen slik at du bringer fram den herlige maillarde effekten:-)

Skjær opp kjøttet i passelige stykker og server med det tilbehøret du måtte ønske. Med dette smaksrike kjøttet gjelder prinsippet om enkelthet når det kommer til tilbehør. Denne gang gikk jeg for en fløyelsmyk søtpotetpure og grillede rotgrønnsaker. Du kan også satse på en kombinasjon av nypoteter, dampet sommerkål og ramsløk…kun fantasien begrenser:-)

Server og ta i mot jubelen:-)

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s