Lammeskankmaraton i Sviddå

Noen kilder hevder at lammeskank var vikingenes hovedkilde til kalsium og kalium. Da er det vel innafor å servere dette til wannabe vikingene i heimen også?? Kidsa har lært seg å elske variert mat, men kjøtt med bein er ekstra stas! Og slik ble det til at noen innbydende lammeskanker endelig fikk seg en svømmetur i Sviddå.

Lammeskank – 59 grader / 48 timer

Lam til påske er et must! Vi pleier å tilberede fylt lammelår, men denne påsken ble det skank istedenfor. Retten som mettet minst 4 sultne vikinger ble: Lammeskank sous vide, søtpotetpure, ovnsbakte grønnsaker, karamellisert løk og en syndig rødvinssaus

Sviddå dirret av hengiven lyst da det blir klart at skankene skulle tilbakelegge et 48 timers maraton i bassenget. Så her må du altså starte tidlig! Fyr opp temperaturen til 59 grader.

Tørk av skankene med kjøkkenpapir, legg dem i en vakumpose, klipp til litt plastfolie og legg på en kvist rosmarin. Ha i et par spiseskjeer god olivenolje. Vakumer og la godbitene stupe ut i vannet. Glem dem de neste 46 timene:-)

En stykk skank klar for svømming!
Skanker i gang med maraton svømmetur!

Med et par timer til servering går du i gang med forberedelser av grønnsakene. Jeg gikk for gulbete, rødbete, polkabete, rødløk, aromasopp, rosenkål, hvitløk og gulrøtter. Kutt grønnsakene i passelige biter, legg i en ildfast form, ha på noen dæsjer med god olivenolje og bland godt. Dryss over litt frisk rosmarin, litt salt og kvernet pepper. Sett til side og ha grønnsakene i ovnen ca 30 minutter før servering på 200 grader. Rosenkål legger du i formen når det er omtrent 10-12 minutter igjen av steketiden.

Grønnsaker klare for ovnen – tilsett rosenkål når 10-12 minutter igjen…

Det neste uimotståelige elementet i denne retten er søtpotetpureen. Her trenger du 2 stk søtpotet, 100 g smør, salt og pepper.

Kutt søtpoteter i biter, ha i trykkoker med litt vann og et par ss smør. Kok i 10 minutter, ha bitene over i en gryte og kjør sammen med smør til pure med en stavmikser. Smak til med salt og pepper. Hold varm til servering. Dersom du ikke har trykkoker kan du selvsagt koke søtpotetene møre i en vanlig gryte:-)

Så er turen kommet til himmelske, karamelliserte småløk. Skrell dem og ha i en liten gryte. Tilsett et par ss smør i gryten sammen med 50 g sukker og 1 dl kyllingkraft. Kok til småløkene er møre. Hold varm til servering.

Karamellisert småløk….mmmmm

Sausen er lekende lett. Du trenger 1 sjalottløk i fine skiver, 2 ss nøytral olje, 2 dl rødvin, 2 dl kyllingkraft, 2 dl lammekraft fra posene, 50 g smør i terninger, salt, pepper og litt sitronsaft.

Varm oljen i en gryte på middels varme og fres sjalottløken til den er blank og myk. Tilsett rødvin og la det koke inn til marmelade konsistens. Pass på for her kan det lett brenne seg!! Ha i kyllingkraft og kok ned til sausen tykner godt. Sil kraft fra posene, tilsett 2 dl til sausen og la koke til den tykner. Tilsett smør under kraftig visping, smak til med salt, pepper og sitron. Hold varm til servering.

Når lammeskankene passerer målstreken etter sin maraton svømmetur løfter du dem forsiktig ut av posen. Tørk godt med kjøkkenpapir. Fres i varm panne med godt med smør og en kvast rosmarin.

Nå er du klar til å legge opp et uforglemmelig måltid. Begynn med grønnsakene, ha på noen skjeer med søtpotetpure, 5-6 karamelliserte småløk, plasser skankene på grønnsakene og topp med et par-tre skjeer saus. Dryss over litt snittet bladpersille. Det er bare å forberede seg på å ta i mot hyllesten!

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s