Kongen av Bømlo med svin i bassenget

Chef’s Gourmet klubb gjentok suksessen fra i fjor og dro på familie, venne, lek, mat og vin tur til Bømlo. En tur til så blir dette offisielt en tradisjon.

Det er mange selvutnevnte konger på Bømlo, men for å få med Sviddå på tur må både høytidelige roller loves og fordeles. For å unngå bråk lot vi Sviddå smykke seg med Kongen av Bømlo tittelen.

Tre retters på menyen og Sviddå fikk kongelig rolle i hovedretten:

20140619-174155-63715931.jpg

Måltidet ble innledet av en frisk havinspirert suppe, etterfulgt av honningglasert svin med fennikkelsalat og saltbakte poteter før vi avsluttet det hele med en utrolig dessert – bringebær semifreddo på minipavlova og melonkuler. Oppskriftene denne gang er mer enn nok til 8-10 personer.

Start tidlig på dagen med desserten!
Til semifreddo trenger du 3 egg, 2 eggeplommer (ta vare på hitene til du skal lage pavlovakakene), frø fra en vaniljestang, 1,5 dl sukker, 500 g bringebær, 3,5 dl kremfløte.
Rør sammen egg, eggeplommer og frø i en stålbolle. Pisk over kjele med kokende vann i 4-5 min eller til det blir varmt og skummer godt. Ta av varmen og pisk med håndmikser til den blekner og tykner. Vend forsiktig inn bringebær.
Pisk fløte og sukker til krem med myke topper. Vend eggeblanding inn i kremen. Dekke brødform med plastfolie og hell i isblandingen. Dekk til med plastfolien og sett i fryser 4-6 timer til den er fast.

Til mini-pavlovakakene trenger du 5 eggehviter, 1 ts hvitvinseddikk og 3 dl sukker.
Pisk eggehviter, eddik og sukker i stålbolle over kokende vann. Når blandingen begynner å bli varm og sukkeret er løst opp fjerner du bollen fra varmen. Pisk videre til med håndmikser til marengsen er avkjølt, blank og tykk. Bruk skje og legg klatter med marengs på stekebrett. Lag små fordypninger i marengsen og stek på 120 grader i 1 time.

Til melonsalaten trenger du 3 forskjellige melontyper, saft fra 2 lime og friske mynteblader.
Bruk melonjern og grav ut små kuler, legg i bolle og hell over lime saft. Dryss på finhakket mynte og bland alt forsiktig.

Legg skje med bringebær-semifreddo på hver mini-pavlova og pynt med melonkulesalat. Gourmetklubbens venner jublet da denne ble servert!

20140619-181004-65404102.jpg

Forretten ble en god skalldyrsuppe med pannestekte kamskjell og scampi. I denne suppen kan du også velge å bruke fisk, eksempelvis laks og steinbit. Her trenger du 1 finhakket løk, 1 finhakket hvitløksfedd, 2 ss smør, 3 dl hvitvin, 1,5 dl god fiskekraft, 3 dl fløte, 1 ss maizena, salt, pepper, sitronsaft, 2 ss hvitvinseddikk, 1,5 ss sukker, 2 gulrøtter i tynne strimler, 0,5 purre i tynne strimler, 18 kamskjell, 18 scampi, 1 bunt hakket gressløk.

Fres løk og hvitløk i smør i ca 1 minutt og tilsett hvitvin. Kok opp og tilsett fiskekraft. Kok ned til ca 1 liter og tilsett fløte. Kok opp og jevn med maizena som er blandet ut i litt vann. Smak til med salt og pepper og litt sitronsaft. Tilsett sukker og hvitvinseddikk. Ha i gulrot og purre i strimler og la dette trekke et par minutter. Stek kamskjell et par minutter og rensede scampi.

Legg kamskjell og scampi i bunn av dype tallerkener, legg på et par øser suppe og sørg for å få med litt gulrot og purre. Pynt med purre hvis du har.

20140619-231044-83444720.jpg

Så til hovedretten hvor også Sviddå (eller Kongen av Bømlo for en helg) fikk prøvd seg.

Sviddå ble litt skuffet da 1,5 kg svinefilet fikk plaske i en saltlake før sous vide vannbad. Et tips vi plukket opp som viste seg å gi en mer fremtredende saltsmak. Pass på at der ikke blir liggende mer enn et par timer i saltlake.
Tørk av kjøttet og pensle med en honning glace bestående av pepper, 6 ss honning, 2 ss olje, saft fra 1/2 lime og 2 ss finhakket timian.
Legg filetene i poser, vakumer og la kjøttet svømme noen knallharde runder i 58 grader i underkant av 2 timer.
Varm opp grill og stek kjøttet forsiktig på alle sider…et par-tre minutter et nok for å få en fin stekeskorpe.
Sil kraften fra posene, kok opp sammen med en god skvett rødvin, reduser og tykne med litt maizena. Smak til med salt, pepper og en dæsj sitronsaft.

Server med fennikkelsalat hvor du kutter eple og fennikkel i så tynne skiver som mulig. Bland med 1 ss sitronsaft, sennepssaus og en neve hakket frisk persille. Smak til med salt og pepper.
Til saltbakte poteter trenger du ca 20 små poteter, 1 kg havsalt, 2 ss olivenolje og 5 finhakkede hvitløksfedd. Pensle poteter med olje og hvitløk. Ha havsalt i en ildfast form og sett potetene i saltet. Stek på 200 grader i ca 35-45 minutter avgåhengig av størrelsen på potetene.

Legg opp sånn om du vil…

20140619-182434-66274828.jpg

Nyt denne…en feiende flott sommermeny:-)

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s