T-bone sous vide – en perfekt match

Idag våknet jeg med sous vide abstinenser! Matlaging har det vært, men ikke et sånt måltid som fortjener plass i bloggen.

Lykken er at din kjære kommer hjem med er par flotte t-bone steaks av egen fri vilje. Et herlig stykke kjøtt som aldri har prøvd seg i bassenget mitt!Det var disse sammen med noen flotte kamskjell og et godt stykke chorizo pølse fra Mallorca som spilte hovedrollene i dagens søndagsmeny:

Forrett: Pannestekt kamskjell med jordskokk krem og sprøstekt chorizo
Hovedrett: T-bone sous vide med ertepure, blancherte gulrøtter, saltbakte tomater og rødvinssaus
Dessert: Vaniljeis med krem, jordbær strøssel og hjemmelagde sjokolade makroner.

Nok mat til gjester og stolt eier av ny Audi kom «riding her wheels» helt fra metropolen Stavanger! Vi var sikret godt selskap, god atmosfære og råvarene var selvsagt utsøkte…..og disse tre ting er selve definisjonen på en god matopplevelse i henhold til svært mange inkludert meg selv:-)

La oss begynne med forretten som ble seende sånn ut på tallerkenen:

IMG_0535.JPG

Til 4 personer trenger du 6-8 kamskjell, 200 g jordskokk, 30 gram usaltet smør, 0,1 dl fløte (jeg brukte laktosefri), 100 g chorizo i biter.

Det som er så fint med denne forretten er at du kan gjøre så mye klart på et tidlig tidspunkt slik at det i praksis kun er steking av kamskjell og montering. Kok jordskokk i lettsaltet vann til mørt. Bruk stavmikser og kjør til jevn og fin konsistens. Ha i smør og fløte og fortsett med stavmikser. Smak til med salt, hvit pepper og noen dråper sitron. Sett til side for oppvarming senere,

Stek chorizo i varm stekepanne uten smør eller olje. Ha bitene på kjøkkenpapir og la dem ligge til servering.

Stek kamskjell i panne med smør. Salt på den ene siden og la dem frese i rundt ett minutt på hver side. Legg opp en skje med jordskokk krem, 1 1/2 til 2 kamskjell pr porsjon, dryss over sprøstekt chorizo og pynt med noe grønt. Mmmmmm.

Hovedretten er også satt sammen på en sånn måte at du kan klargjøre de fleste komponentene i god tid.

IMG_0536.JPG

Begynn tidlig med tomatene. Del i to og legg i ildfast form. Drypp litt olivenolje over og litt salt. Ha i ovn på 50-60 grader i minst 5 timer.

IMG_0531.JPG

La kjøttet ligge i romtemperatur en stund. Legg i pose, en spiseskje god olivenolje og ha i en kvist med estragon. Husk å legge plastfolie mellom kjøtt og krydder.

IMG_0539.JPG

To gode svømmetimer i vanntemperatur på 57 grader førte til et supert resultat.

Skrell 4 gulrøtter og skjær i lange strimler. Det beste å bruke er en mandolin! Blancher i lettsaltet vann i 1 minutt og ha gulrøttene direkte over i iskaldt vann. Legg strimlene på kjøkkenpapir og la dem tørke. Du man for eksempel legge dem på tallerkenen sånn…

IMG_0534.JPG

Så til en helt utrolig ertepure som går som tilbehør til en rekke retter, eksempelvis laks som vist på denne bloggen tidligere. Du trenger 350 g grønne erter (dypfrosne), 100 g vann, 60 g usaltet smør, grovhakket bladpersille, estragon og gressløk (en god neve til sammen).
Kok ertene i vann og smør til møre. Sil og ta vare på væsken. Kjør på med stavmikser og bland inn urtene. Spe med væsken til fin konsistens. Sett til side.

Potetene legges på et lag med havsalt i en ildfast form. Fikk tak i ett kilo jærske småpoteter. 200 grader, 20 minuttet…voila!

Sausen begynner med det magiske sjalottløk i skiver trikset. Tynne, tynne skiver myknes i litt nøytral olje. Hell på en god flaske rødvin og la det hele koke inn til sirup. Tilsett ca en halv liter oksekraft og la dette koke inn 1/3. Ha i en t-skje god sennep og smak til med salt og pepper. Dersom du ønsker å runde av sausen har du i et par spiseskjeer fløte. Server sausen i et sausnebb på siden.

Dette ble en deilig, rustikk rett.

IMG_0537.JPG

Så til den søte finale som vi gjorde relativt enkelt idag! God vaniljeis, krem fra spuma (2 dl fløte, 3 ss melis, bland, på flasken, lad med patron, rist som fy i 30 sek…krem klar) og en stk hjemmelaget melkesjokolademakron. Nice!!!

IMG_0538.JPG

Du finner fantastiske makroner på denne bloggen:
http://1001makron.com

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s