Kristian’sAnd (fritt etter svoger’n fra øst)

Ferietid…bare moro, men også litt trist å forlate Sviddå hjemme. Tre uker uten at noen plasker i bassenget kan bli tøft for både den nevnte Sviddå og kokken, men redningen kom allerede første dag inn i ferien – iallefall for kokken. Ingen fare for abstinenser, ingen nervøse rykninger, ingen mareritt….jeg fikk låne en sirkulator fra min empatiske og omtenksomme svigerinne. Herved er feriefolket advart – denne kommer til å trylle fram de flotteste retter i sommervarmen. Den første kommer her og den handler om and…Kristian’sAnd…det funka meget godt i sirkulerende vann gitt! 

  
Jeg valgte å servere andebryst sousvide med ovnsbakte poteter, kyllingpølse, pastinakkpuré, glaserte rødbeter og en herlig, søtlig solbærsaus. Til 4 voksne trenger du følgende ingredienser: 2 stk andebryst, en bunt grønn asparges, 2 stk rødbeter, 400 gram pastinakk, 100 gram persillerot, 2 stk kyllingpølse (jeg valgte en fra Jacobs med litt spicy smak), bladpersille, usaltet smør, 100 gram solbær, 2 dl rødvin, 1 liten sjalottløk, 5 spiseskjeer brunt sukker, tørket shitake sopp, 5 dl kyllinkraft, et par spiseskjeer nøytral olje, 4 spiseskjeer olivenolje, salt og pepper.

Begynn med sausen. Skjær sjalottløk i tynne skiver og mykne i nøytral olje. Ha i rødvin og la dette koke inn 3/4. Tilsett 5 dl kyllinkraft og solbær og la koke inn til det halve. Rør inn brunt sukker. Tilsett 3-4 spiseskjeer tørket shitake sopp og la dem gi smak i ca 10 minutter. Sil sausen, rør inn 80 gram usaltet smør og smak til med salt og pepper. Hold varm til servering.

Tid for å fyre opp sirkulatoren. Herlig! En stang, ett stativ som festes til et kar eller en gryte og du er good to go! Fordelen med sirkulator er at den holder temperaturen helt jevn i bassenget! Den vibrerer litt, men det betyr ingenting når den gir en enorm fleksibilitet. Store kar, store ting kan håndteres….jeg må innrømme at jeg at jeg tenkte at svømmestevner kan arrangeres med en god sirkulator:-)

  
Jeg stilte inn sirkulatoren på 62,5 grader ved å følge SousVide Toolbox app’en. En svømmetur på 80 minutter var nok til å forsikre oss vanlig dødelige om at alle baskelusker var borte fra overflate til kjerne. Jeg skar ut rutemønster i skinnet, pepret litt og vakumerte brystene i hver sin pose. Så fort første brystlengde var igang la jeg et stykke matpakkepapir på vannoverflaten for å hindre for mye varmetap underveis. Funket som en kule og temperaturen beveget seg ikke en mikrograd!!!

Pastinakkpureen er også rett fram og et ufattelig godt tilbehør til and. Skrell pastinakk og persillerot. Del i små biter og kok møre. Hell av kokevann, tilsett 80 gram usaltet smør og kjør helt jevn med kjøkkenmaskin eller stavmikser. Smak til med salt og pepper. Hold varm til servering. 

Så til asparges og rødbeter…

  
Kutt nederste 1-2 cm av asparges og skrell forsiktig. Legg i fosskokende, lettsaltet vann i 2 minutter. Kjøl ned i issvann for å stoppe kokeprosessen. 

Pølsene fikk seg 6 minutter på grillen…medium varme og under lokk.

Rødbetene setter du i grovt havsalt i en ildfast form. Stek på 170 grader til møre. Avkjøl, del i biter og varm opp i panne med usaltet smør og et par-tre spiseskjeer sukker. Eventuelt kan du kjøpe sousvide kokte rødbeter på Meny….good stuff!

Til slutt er det bare å sette det hele sammen til en presentasjon du kan sette foran forventningsfulle gjester…som vi hadde denne fine sommerkvelden østpå:-)

Velbekomme!

  

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

4 thoughts

 1. Denne skal på bordet andre juledag. Hører «bror til» roper på vann i bassenget!

 2. Skjerper vi skinnet før servering?
  Er det bedre å legge ett og ett bryst i pose enn å ta litt flere sammen?
  Takk for bra side, bruker den hver gang det skal bades før maten her i huset 🙂

  1. Hei Olaf
   Jupp…fres skinnet før servering:-) Mener at det ikke spiller noen rolle om du har flere bryst i samme pose:-) Lykke til og kjekt å høre at du setter pris på siden :-)!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s