Skrei med beurre blanc og sånn…

Herlig søndagsmiddag med huset fylt til randen av de flotteste gjester – svigers fra øst og Munkene fra vest.

Menyen som fristet alles ganer idag var:
Skrei med beurre blanc, ovnsbakte rotgrønnsaker og fennikelsalat
Sjokoladefondant med sviddå pærer, salte nøtter og honningsky

Begynte med å klargjøre ingrediensene til salaten først… En fennikel skåret i skiver fosskokes i saltet vann i 2 minutter for så å hives i kaldt vann. Blader fra noen rosenkål fosskokes i saltet vann i 1 minutt med etterfølgende isbad. Små buketter fra brokkoli får samme behandling som bladene. Isbaderne siles og legges til tørk på kjøkkenpapir.
En kvart agurk skjæres i tynne staver (ta bort kjernen først). Til slutt sprøstekes bacon i biter og de får renne av seg på kjøkkenpapir. Salaten monteres i små boller, drypp over litt mango eddik og en god olivenolje rett før servering.

Etter salat gjorde jeg klar klar rotgrønnsaker…kjøleskapet og matlager bød på poteter, gulrot, pastinakk og persillerot idag. Skjær opp i små båter, bland med god olivenolje, salt og pepper…jeg hadde også litt trøffelolje som bidro til å løfte smaken. 220 grader i ca 37 minutter eller til grønnsakene er møre.

Idag prøvde jeg noe nytt med skreien – den fikk seg et femten minutters vorspiel bad i saltlake. Serveringsstykker ble deretter vakumert før festbading i sviddå.

20140323-204706.jpg

Skreien fikk bade i 18 minutter på 54 grader. Resultatet ble strålende godt. Fisken ble fastere i konsistensen og hadde en fin saltsmak.

Neste oppgave er å tilberede en klassisk beurre blanc. Ikke akkurat en lavkarbosaus, men hvem bryr seg om det på en søndag? Fire sjalottløk hakket og has i gryte sammen med 3 dl hvitvin og 4 dl hjemmelaget fiskekraft. Reduser til 1/3 og ta bort fra varmen. Bland i ca 300 g smør og pisk inn ytterligere 100 g til slutt slik at sausen blir fin og jevn.

Retten ble et vakkert og innbydende skue …..

20140323-205849.jpg

Så til den søte avslutningen….
Delte noen pærer i passelige stykker, blandet dem med et par spiseskjeer honning, litt sitronsaft og en stjerneanis. Inn i vakumposen med dem De ble fantastiske som en av dessertens tre komponenter. Pærene badet i sviddå på 75 grader i ca 1 time.

Sjokoladefondanten ble også knallgod. Start med å forvarme ovn til 200 grader.
Brekk opp 150 g mørk sjokolade i biter. Smelt 150 gram smør og hell dette over sjokoladen. La stå et par minutter og rør sjokoladen og smør sammen. Pisk 6 egg og 1,5 dl sukker lett sammen. Bland dette med sjokoladen og pisk kraftig til en litt tykkere konsistens. Sikt over 1,5 dl glutenfritt mel og rør dette forsiktig inn i sjokoladen. Jeg fordelte røren i muffinsformer (silikon) og fylte ca 3/4 opp da de løftet seg litt i ovnen. Plasserte formene på bakebrett, inn i ovnen, nederste rille, 8-10 min.

TIPS!! Prøv med en først…sjokoladen skal renne ut når du skjærer i den. Jeg synes at det glutenfrie melder oppfører seg litt annerledes enn vanlig mel i baking, derfor lurt å la en fondant prøvespille:-)

Pisket til slutt 3 dl fløte til krem med litt sukker og monterte desserten som dere ser på bildet nedenfor.

20140323-212912.jpg

Det hele ble en utrolig god avslutning på en herlig søndag med familien:-) Takk alle!!

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

2 thoughts

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s