Okseribbe sous vide med mye godt attåt

Sandnes har endelig fått en slakter til byen igjen. Du vet en sånn hvor disken bugner av fantastiske kjøttstykker og hvor gjengen bak disken jobber med deling og foredling av det de har. Du peker, de smiler, forteller om kjøttet og pakker. Nettopp her kom jeg over noen ubeskrivelig stykker med okseribbe. En perfekt utfordring for Sviddå fordi dette kjøttet krever en heftig svømmetur. 

To flotte stykker på ca 1,2 kg hver og omkring 5 cm tykkelse. Etter litt research fant kom jeg fram til en god fremgangsmåte for denne deilige og litt rustikke søndagsmiddagen. Sviddå ble stilt inn på 69 grader og ribben fikk kose seg der i 18 timer. Resultatet var mildt sagt makalaust!:-)

  
Så snart okseribben var i gang med sine svømmelengder ble resten av retten planlagt. Da vi ventet storinnrykk av familie og venner var det viktig å lage et tilbehør som lar seg trylle fram relativt kjapt. Det ble:

Okseribbe sous vide med potetstappe, ovnsbakte rotgrønnsaker og squash med en fyldig rødvinssaus. Nam, nam sa alle og sånn så den ut på tallerkenen.

  

Potetstappen er rett frem etter nesen enkel. Til 10 personer trenger du 2,5 kg mandelpoteter. Å skrelle pottiser er litt kjedelig så prøv å få noen andre i huset til å gjøre det. Del i biter og kok møre. Stapp med minimum 200 g smør og noen skvetter fløte til stappen har en myk konsistens. Smak til med salt og pepper og hold varm til servering. 

Sausen er utrolig god til kraftige kjøttretter som dette og den gode nyheten er at det er enkelt å få et kjempegodt resultat. Alt du trenger å gjøre er å…….prøve! 

Du trenger 1/2 sjalottløk i skiver, 2 ss nøytral olje, 2 ss smør, 1/2 flaske rødvin, 1/2 l god oksekraft (jeg bruker den fra Jakobs), 1 ts Dijon sennep, 1 ss sitronsaft, 1/2 dl fløte, salt og pepper. La sjallottløk mykne i middels varm olje. Hell på rødvin og la dette redusere med 3/4. Kjør på med kraften og la denne koke inn 1/3 slik at sausen tykner og smaken blir mer konsentrert. Visp inn Dijon, fløte og smør. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Hold varm til servering.

Når det gjelder grønnsaker kan du velge det du har tilgjengelig. Vi hadde gulrøtter, søtpotet, persillerot og squash i kjøleskapet. Skrell alt og del i biter…sånn noenlunde samme størrelse. Bland med olivenolje og ha i frisk oregano eller annet krydder som du har. Forvarm ovnen til 200 grader. Ha gulrøtter og persillerot i en ildfast form og la disse bake i 15 minutter før du tilsetter søtpotet. La dette fortsette ca 15 minutter til og ha til slutt squash i formen. La det hele fortsette å bake til alt er mørt med tyggemotstand. 

  
Når du har alt av tilbehør klart så fisker du ribba opp av bassenget. Forløs stykkene fra sine poser, tørk lett med kjøkkenpapir. Ha glodvarm grill klar og gi kjøttet ca 2 minutter på hver side for å sikre den herlige Maillard effekten – en deilig karamellisert og svært velsmakende skorpe. 

Legg opp og vær endelig raus med sausen….server gjerne et glass Brunello di Montallcino og du blir dagens helt! 

  

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s