Fin torsk til fine folk

Slå deg løs med denne retten og Sviddå garanterer en fantastisk matopplevelse. Se fram til hvit, flakete torsk med deilig risotto ispedd grønne erter og shitakesopp toppet med karamellisert småløk og en fløyelsmyk rødbetpuré. Herlige smakskombinasjoner, teksturer og ikke minst fint fargespill på tallerkenen. 


Jeg valgte å tilberede torsken sous vide til en vanvittig jubel fra Sviddå. Torsken trenger ikke lange svømmeturen, men tilfredsheten la seg over kjøkkenet da jeg fyrte opp bassenget til 56 grader. Mengdene i beskrivelsene som følger er tilstrekkelig til 6 voksne. 

Begynn med å gjøre torsken klar til sin svømmetur. Du trenger rundt 150 gram god loin pr snute. Det første du må gjøre er å legge stykkene med fisk i en saltlake (7% – 70g salt pr liter vann). Der skal de kose seg i 15 minutter. Tørk av fisken med kjøkkenpapir og legg maksimum to porsjonsstykker i små zip lock poser. Ha et par ss god olivenolje i posen, senk posen sakte ned i vann for å presse ut luft og forsegl når vannet når låsen på posen. Legg posene til side og vent med å slippe dem ut på svømmetur inntil det er 25 minutter til servering. Da skal torsken tillates 20 minutter med ryggsvømming…hverken mer eller mindre! Når ferdig svømt heller du stykkene forsiktig ut på en tallerken for så å steke ett minutt på den ene siden i varm panne med smør 

Til rødbetpuréen trenger du 3 stk rødbeter, 3 ss ekte smør, salt og pepper…that’s IT! Vask rødbetene for eventuell jord og kok dem møre i en gryte vann. Det tar ca en time. Når de er ferdige skreller du betene med en skarp kniv, deler opp i mindre biter og kjører til en myk puré i en blender. Ha i smør og smak til med salt og pepper. Sett til side og varm opp igjen når du er klar til servering.


Til den karamelliserte løken trenger du 18 småløk som du skreller og legger i bunn av en liten gryte. Tilsett 3 ss sukker og 2 ss smør sammen med 1/2 kopp god kyllingkraft (jeg bruker ofte Jacobs sin). La løken småkoke til de er møre. Hold varme til servering. 

Til risotto trenger du ….vel, du trenger risotto som holder til 6 personer. Det finnes mange forskjellige typer du kan kjøpe og utrolig mange sterke meninger om hvordan god risotto skal lages….så det beste rådet jeg kan gi uten å bli uvenner med noen er å lage den etter anvisning på pakka. Jeg tilsatte en håndfull grønne erter og tilsvarende mengde shiikate sopp rett før servering, noe som virkelig spisset risottoen! 


Som du ser øverst til venstre brukte jeg tørket shiikatesopp. Ha sopp i en bolle, hell over kokende vann og la den renne av seg på kjøkkenpapir etter 30 minutter. Strimle soppen før du tilsetter den til risottoen. 

Da er det bare å legge opp og ta imot hyllesten!! Vel bekomme:-) 

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

Én tanke

  1. Kan underskrive på at dette ble en nydelig herre og damemåltid! Dette skal jeg prøve ut selv også

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s