En porchetta i Sviddå

Det nærmer seg jul og Sviddå har i flere uker gitt klart uttrykk for sine tydelige forventninger om å bli inkludert i julemat forberedelser. Det var ikke spesielt vanskelig å skape høy entusiasme på kjøkkenet da jeg avslørte at ribberull stod på planen. Italienere lager sin porchetta og Sviddå skulle endelig få slå seg løs på et godt stykke tynnribbe. 

Det er en første gang for alt, og det er ikke nødvendigvis slik at det alltid leder til suksess. Heldigvis resulterte dette forsøket i en smakfull, aromatisk og helt perfekt porchetta variant. Fantastisk til pålegg eller bare til litt ekstra julesnacks. 

Når smaksprøver ble delt ut, utbrøt en unison familie at førjulstiden var reddet!


Fyr opp bassenget til 65 grader. Når temperaturen kryper oppover klargjør du ribberullen. Jeg fikk tak i en flott tynnribbe på ca 1,5 kg. 

For å bringe litt god smak til ribberullen valgte jeg å lage en litt spicy paste som bestod av en rød chili, to fedd hvitløk, 1 ss salt, litt pepper og 5 ss finhakkede soltørkede tomater. Alt dette blandet jeg til en paste i en morter. 


Legg tynnribben med svorsiden ned, bruk en skarp kniv, fjern bein og skjær kjøttet på langs nesten helt igjennom slik at du kan brette ut ribben. Fordel paste jevnt utover. 


Bruk litt krefter når du ruller kjøttet sammen til en fast pølse og bruk tau til å binde stykket sammen. Bruk plastfolie og rull den stramt. Ha ribben i vakuumpose, vakumer og slipp herligheten løs i det varme bassenget – 65 grader i 30 timer. 


PS! Når man lager porchetta eller ribberull er det ikke noe poeng å rute opp svoren. Det bare skjedde…Når ribberullen har gjort unna sine 30 timer med svømming, sjokkerer du stakkaren med ett 20 minutters isbad. Fyll et kar med vann og isbiter og kjøl ned kjøttet – dette er viktig for å unngå at uønskede bakterier utvikler seg. 

God fornøyelse – server til godt brød med god sennep eller bare nyt den som god førjulsdigg. 

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s