Lag saus på skokker!

Det å trylle fram gode sauser er noe helt eget! For meg er sausen prikken over i’en, den som ofte løfter et måltid til fantastiske høyder. Det er ufattelig mange måter og tilnærminger man kan bruke for å trylle fram gode sauser med. Jeg har hatt mine favoritter lenge, men denne helgen ble min egen personlige toppliste utfordret. Vi besøkte fantastiske Egget restaurant i Stavanger og det inspirerte meg til å prøve noe helt nytt.

Akkurat denne kvelden serverte gjengen på Egget en uimotståelig pannestekt torskefilet med en fløyelsmyk, smaksrik og dyp mørk saus basert på jordskokk. Harrligalondon – for en sinnsyk saus! Den måtte bare gjenskapes! Vegansk og greier:-)

For å ende opp med ca 1 dl saus trenger du ca 300 g jordskokk, 1 gulrot, 1 gul løk, 50 g persillerot, 5 dl hvitvin, 4 liter vann og 0,5 dl nøytral olje.

Kutt opp grønnsakene grovt og brun/karamelliser godt i en gryte. Tilsett først oljen i oppvarmet gryte og tilsett grønnsakene etter dette. Karamelliseringen tar 8-10 minutter på høy varme hvor du må passe på å røre jevnlig.

Når grønnsakene er myke og karamellisert tilsetter du hvitvinen og lar den koke inn til marmelade konsistens. Hell deretter vann i gryta og la koke inn til du har 1-2 dl igjen. Tålmodighet min venn – dette tar et par-tre timer:-)

Det siste lille elegante steget for å fullbyrde sausen er å sile herligheten..og dermed har du en ufattelig rik saus som passer som hånd i hanske til pannestekt fisk såvel som til kylling eller lyst kjøtt!

Vel bekomme!

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s