Jordskokk og havets festfisk

Det er viden kjent at det er mange ting man kan koke suppe på, men det er ikke så mange som slår jordskokken! Denne herlige knollen kan brukes til så mangt. Jeg synes personlig at den milde og nøtteaktige smaken egner seg ypperlig til en varmende høstsuppe.

Med jordskokk kan du være kreativ hva angår garnityr. Jeg var heldig å få et stykke flott piggvar fra en god venn – selveste havets festfisk – som ble sprøstekt i pannen og fikk spille en av suppens hovedroller. En dæsj med persilleolje, noen gresskarkjerner og litt skivet, god spekeskinke – og vipps så har du ren nytelse på tallerkenen!

Til å servere 4 suppeglade sjeler trenger du:

  • 500 g jordskokk
  • 2 dl fløte
  • 2 ss smør
  • 1-2 ss sitronsaft
  • Salt og pepper
  • 200 g piggvar
  • 2-3 ss gresskarkjerner
  • 2 ss finhakket bladpersille
  • Persilleolje
  • Vann

Skrell jordskokkene forsiktig. Ha i en gryte og hell over halvparten av fløten. Etterfyll med vann slik at væsken dekker jordskokkene. Kok til de er møre, hell av væsken i en bolle og kjør jordskokkene med en stavmikser. Fyll på kokevæske til du har en fin suppekonsistens. Ha i resten av fløten og kok opp. Pisk inn 2 ss kaldt smør. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Del piggvar i mindre porsjonsbiter. Stek på høy varme i nøytral olje i ca 1 1/2 minutt. Ha i en god klunk med saltet smør, snu fisken og la den kose seg i smøret i 30 sekunder. Fisk ferdig!

Øs suppen i en skål, legg på et par små, sprøstekte biter av piggvar og dryss over noen gresskarkjerner. Ha på litt spekeskinke, en sprut med persilleolje og litt finhakket bladpersille.

Server….hør på stillheten…og ta i mot jubelen!

En siste ting – hvis du vil lage persilleolje som holder noen gode uker i kjøleskapet og som er ypperlig å bruke til å piffe opp diverse retter…da gjør du følgende:

Ha 2 dl nøytral olje i en smal beholder, ha i ca 50 g bladpersille og 20 g vårløk. Kjør knallhardt med stavmikser og hell oljen i en gryte. Varm forsiktig opp til 55-60 grader, sett gryten til side og la den hvile i et par-tre timer. Sil oljen og ha på en sprøyteflaske i kjøleskapet til bruk når du trenger det:-)

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s