Skrei på kulørte linser

Det er tid for skrei og med denne fantastiske fisken kan du trylle fram et hav av retter. Alt fra det helt enkle til litt mer sofistikerte og kreative kreasjoner. Jeg fant inspirasjon hos ChefsSteps og deres torskerett hvor linser spiller en viktig birolle…og så la jeg til en av husets favoritter – fennikel. Sviddå var i himmelen, for ikke bare skulle skreien få svømme noen lengder. Fennikelen ble også invitert til kosetid i bassenget – lykke.

Retten som ble servert til 4 personer ble høytidelig døpt til : Skrei på kulørte linser, appelsinglasert fennikel, pannestekt sjalottløk og persillesalat.

  

Ja, linsepureén er helt svart! Og det er nettopp overraskelsene i kontraster, tekstur  og farger som gjør denne retten ekstra spennende. 

Start med å forberede linsene. Du trenger 300 g brune linser og 900 gram vann. Bløtlegg linsene i 30 min til en time. Kok linsene til de er skikkelig møre. Etterfyll med litt vann hvis nødvendig. Ha linsene i blender sammen med 50 g olivenolje, 40 g usaltet smør og noen dråper svart pasta farge fra Wilton (jeg fant den hos Jernia). ChefsSteps bruker blekksprutblekk i sin rett, men det var ikke den enkleste ingrediens å få tak i gitt. Spe på med kokevannet til du får en fin, myk og svart puré. Hell den over i en gryte og smak til med salt og pepper. 

  
Til fennikel trenger du en stor fennikel, 2×20 g smør, 2xisbiter med appelsinjuice. Del fennikel i 8 båter. Ha i 2 sous vide poser sammen med resterende ingredienser. Vakumer og la posene kose seg i bassenget i 50 minutter på 85 grader. Når fennikelen er ferdig svømt har du posene direkte i isvann for så å oppbevare dem i kjøleskap frem til servering. Noen minutter før servering glaserer du fennikel i varm stekepanne sammen med væsken fra posene.

Det å tilberede grønnsaker sous vide er mildt sagt utrolig. Smak, aroma og konsistens blir perfekt…hver eneste gang:-)

  
Så til hovedrolleinnehaveren! Skrei fileten deles  i passende serveringsstykker som først får en 15-20 minutters omgang i saltlake. Laken skal ha såpass med salt at det minner om smaken av sjøvann. Løft skreien forsiktig ut og tørk med kjøkkenpapir. Ha maksimum to stykker i zip lock poser med 3-4 ss god olivenolje. Sviddå er stilt inn på 45 grader og venter utålmodig på å komme igang med fisketuren som varer i 50 minutter.

  
Når fisken er ferdig svømt heller du stykkene forsiktig ut på en tallerken og et par minutter før servering freser du skreien med skinnsiden ned i varm panne med litt nøytral olje. 

Sjalottløk skrelles, deles i to for så å separere lagene. Sett dem med bredeste del ned i panne med litt olje. Stek til de er møre helt til topps.

  
Legg først den svarte linsepureén på varme tallerkener, skrei på toppen, en saftig båt med fennikel og et par sjalottløk. Pynt med bladpersillesalat og drypp litt god olivenolje på tallerkenen. 

Denne retten kommer til å bli en gjenganger hos oss! Vel bekomme!

  

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s