Hel kylling på langdistansetur

Sviddå ristet av forundring, men mest av glede, da det ble klart at en hel kylling skulle mørnes med en skikkelig langtur i bassenget. Min inspirasjonskilde til denne retten kommer fra den utrolig kreative og dyktige gjengen i ChefsSteps – et utrolig inspirerende nettsted proppet med praktiske tips og feiende, flotte retter. 

Jeg har vært noe skeptisk til å tilberede hel kylling i sous vide, men nå var tiden inne for å teste. Nøkkelen til suksess er riktig temperatur, svømmeturens lengde og at du får presset så mye luft som mulig ut av posen. Kyllingen posjeres i kyllingkraft sammen med garnityr….denne retten anbefales på det sterkeste!

Her kommer den altså….Posjert kylling med småpoteter, aromasopp, småløk, grønnsaker servert med en fløyelsmyk kyllingkraftsaus. 


Det flotte med denne retten er at du har alt i en og samme pose…du simpelthen slipper herligheten i bassenget og kan bare nyte ventetiden i spenning til det hele er ferdig. 

Still temperaturen på 65 grader og imens vannet varmes gjør du klar ingrediensene. Til 4 personer trenger du:

2 stk gulrøtter delt i biter, 10 småløk, 10-15 småpoteter, 1 stk purreløk i biter (bruk det hvite og litt av det lysegrønne), 8 aomasopp, 1 hvitløksbåt, 4 ss dijonsennep, 1.5 liter god kyllingkraft, 1 hel kylling, smør, frisk timian, frisk salvie, frisk koriander, salt og pepper. 


Kok opp kyllingkraft, ha i småpotetene og la koke med i 5 minutter. Tilsett deretter gulrøtter og kok videre i 3 minutter. Hell kraften og grønnsaker over i en stålbolle, sett den i isvann og kjøl raskt ned. 

Ha kylling i en 5 liters zip lock pose, hell over kraft, grønnsaker og tilsett sopp, purre og hvitløk. Ha i sennep og bunten med krydderplanter (bind sammen salvie og timian med bomullstråd). NB! Du må binde opp kyllingen, presse vinger bakover og binde lår godt sammen. Senk posen ned i en stor bolle med vann for å presse så mye luft ut som mulig. Det beste resultatet får du med en kammervakum maskin, men det har dessverre ikke jeg. 

Sviddå tok imot posen med åpne armer, men hadde mildt sagt problemer med å holde den under vann! Derfor måtte jeg ty til en liten tallerken som vekt for å holde kyllingen under vannskorpen  gjennom hele prosessen som tar 6 timer med nevnte 65 grader. 


Etter endt svømmetur siler du av kraften ned en fin sil og fordeler grønnsakene i en bakke. 


Kyllingen lar du få en omgang med tørkerull for så å sette den i forvarmet ovn (225 grader) i 8-10 minutter til den blir gyllen og fin. Imens fuglen hviler etter endt steketid, setter du inn grønnsakene i ovnen i 5 minutter for å varme dem opp til servering.


Sausen lager du i en fei!  Bruk ca 5 dl av kraften og kok ned med 1/3. Skum av underveis. Rør inn 2 ss kaldt smør og smak til med salt og pepper. 

Jeg valgte å servere herligheten på varme tallerkener og la opp med grønnsaker samt et deilig, saftig stykke kyllingbryst. Dryss over litt frisk koriander. 

Velbekomme – vær klar til å ta imot hyllesten! Den er rørende:-)

Helt til slutt – du kommet til å ha en god del kraft til overs og denne fordeler du på små, lufttette glass til bruk i sauser eller supper senere i uken:-)

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

6 thoughts

 1. Hei! Det er nevnt 4 ss sennep i ingredienslisten som ikke nevnes senere i oppskriften. Håper det er riktig at dette skal røres inn i kraften.

  Når ventes det spent og gledes til restultatet er ferdig om 6 timer 🙂

 2. Hei Sissel…beklager at jeg ikke fikk med meg meldingen din. Sennepen skal i kraften ja:-) Håper resultatet ble supert og takk for at du prøver ut rettene. Akkurat denne er helt spesielt god:-)
  Kristian

 3. Hei! Har lyst til å prøve denne oppskriften. Men hvor stor er en kylling? Det varierer jo enormt fra en kilos burkylling til 2-2,5 kg fra Stange.

  1. Hei Randi! Beklager seint svar, men her i heimen har det vært påskekos konsentrasjon:-)
   Jeg brukte Stange kylling på rundt et par kilo i denne retten. Håper du testet den ut:-) eller gjør det nå…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s