Matcha parfait på sjokoladejord

Sviddå har tatt seg en liten pause grunnet flytting, men er tilfreds med lovnader om minst like gode kjøkkenforhold på vår nye destinasjon. Ventetiden brukes til mye rart, også testing av nye oppskrifter. Det er vår og tiden er den beste for iskrem. Jeg elsker å lage parfait som er nesten som iskrem å regne. Ordet bety perfekt på fransk og er i bunn og grunn en frossen dessert laget på eggedosis og krem. Litt teknikk må til for å få til et strålende, mykt og syndig resultat….og det kan du lese mer om nedenfor. 

Denne desserten laget vi i vår fantastiske Chefs Gourmer klubb – fire kompiser som jevnt og trutt kommer sammen for å utforske nye råvarer og sammen lage et godt måltid til våre bedre halvdeler. 

Desserten som bare MÅ prøves er altså – Macha parfait på sjokoladejord med limegelé, kokosskum og en skvett hjemmelaget sjokoladesaus. 


Start tidlig og gjerne dagen før med limegele og sjokoladejord. 

Til limegelé trenger du 1,5 dl limejuice, 75 g sukker og 2-3 plater gelatin. Bløt opp gelatin i kaldt vann. Varm opp sukker og limejuice til 50 grader og sukkeret er oppløst. Tilsett gelatin og bland godt. Ha geleen i en grunn form slik at du kan skjære opp terninger av gelé på ca 1×1 cm. Sett kaldt slik at geleen stivner.

Sjokoladejord er gøy og utrolig spennende å bruke i desserter. Det gir en ekstra tekstur og løfter desserter til nye høyder. Hobbykokken har lenge vært en stor inspirasjonskilde for meg, og hans oppskrift på denne spiselige sjokoladejorden er fantastisk….og enkel. Det du ikke bruker legger du bare i en lufttett boks og oppbevarer i skapet i uker:-). Du trenger 200 g sukker, 200 g finhakkede mandler (i blender), 120 g hvetemel, 100 g kakao og 130 g smeltet smør. 

Kjør opp varmen i stekeovnen til 160 grader. Smelt smør på middels varme og la det kjøle seg ned til romtemperatur. Bland det tørre og rør inn smøret. Fordel blandingen på et stekebrett med bakepapir og stek midt i ovnen i 20 minutter. Rør litt i blandingen med en gaffel etter 10 minutter steking. Avkjøl i romtemperatur. 

Etter en velfortjent pause gyver du løs på parfaiten. Til en god porsjon trenger du 9 eggeplommer, 1 egg, 1 1/2 dl vann, 150 g sukker, frø fra en vaniljestang og 8 dl kremfløte. Denne grunnoppskriften fant jeg i Tom Victor Gausdals flimrende bok «Kokkelære». Til denne kan du tilsette det du setter pris på og bare fantasien setter begrensninger. I denne retten gikk vi for grønn te eller Matcha pulver hvor 2 gode spiseskjeer ble tilsatt. 

Kok sukker, vaniljefrø og vann til det når en temperatur på 120 grader. Bruk et termometer for å sjekke at du får høy nok temperatur – den øker raskt etterhvert som vannet begynner å fordampe. Samtidig pisker du eggeplommer og egg luftig i en kjøkkenmaskin. Tilsett litt og litt av den varme sukkerlaken mens du lar kjøkkenmaskinen gå på lav fart. Øk på etterhvert og tilsett resten av laken. Pisk videre til eggedosisen er kald. 

Pisk krem til myke topper og bland forsiktig sammen med eggedosisen. Ha i matcha pulver eller andre ring som du liker og vend forsiktig inn. Et godt tips er hakket mørk og hvit sjokolade samt hakkede pistasjnøtter …mmmm!!

Ha parfaiten i former av silikon eller dekk en kakeform med plastfolie, ha i parfait og pakk inn. Sett herligheten i fryseboksen i minimum 2-3 timer. 

Mens du venter på at parfaiten skal bli ferdig går du løs på kokosskummet. Her trenger du en spuma flaske…så uten den i verktøykassen må du finne på noe annet spennende tilbehør. Krem med sitron smak eller noe sånt:-)

Du trenger 1 boks kokosmelk, 2 ss sukkerlake og 3,5 g gelatinpulver. 

Bland gelatin og 1 dl av kokosmelken, rør og la stå i 2-3 minutter. Varm opp sukkerlake i en liten gryte til der nesten koker, ha i kokosmelk med gelatin og rør godt sammen. Bland med resten av kokosmelken. Ha blandingen i en spuma flaske, tilsett en N2O patron, rist som gjøken og la flasken stå i kjøleskapet i minimum 2 timer før servering. Rist på flasken en gang i halvtimen frem mot anretning. 

Anretningen av denne desserten er enkel. Begynn med sjokoladejord som legges som en stripe på tallerkenen. Legg på tre-fire terninger med limegele. Plasser parfaiten oppå sjokoladejorden for så å sprøyte på to-tre kuler med kokosskum. Pynt med sitronmelisse eller limebladwr eller mynte.

Vel bekomme:-)

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

2 thoughts

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s