Tilbake på svinestien

Sviddå har blitt vekket fra en ufrivillig lang dvale. Det å flytte er ikke til å spøke med og det har definitivt konsekvenser for tid som kan tilbringes på kjøkkenet. Friskt vann fra nytt blandebatteri var det som skulle til for at Sviddå var «back on track» og mer enn klar for å gå opp gjengrodde stier – den første å gjenoppdage ble svinestien. Hva er vel mer passende enn å invitere familien på 8 (4 voksne og 4 større barn) til søndagsfest imens Sviddå lar tiden gå med gjester i bassenget. En perfekt surret svinestek på 1,5 kg fikk åpne en ny Sviddå æra med en svømmetur på 7 timer i badevann som holdt 62,5 grader. 

OPPVÅKNINGEN


Jeg siktet meg inn på å skape en litt syrlig rett og bestemte meg for å vakumere kjøttet sammen med frisk estragon, peppermynte og et par skiver sitron. Først gnir du steken med sort pepper og bruner den på alle flater i varm panne med godt med smør. Øs over smør underveis. Legg i pose, vakumer og forsegl. Husk å legge en bit plastfolie mellom krydderplanter og sitron og kjøttet.På dette tidspunktet kan du anvise steika til å gå planken hvor et behagelig 62,5 graders badevann venter. I løpet av den relativt lange svømmeturen har du alskens tid til å lage der tilbehøret som du måtte behage. Denne søndagen valgte jeg å akkompagnere rettens svinekonge med tørkede cherry tomater, gulrotpuré, ovnsbakte potetbåter, blansjert brokkoli med sprøstekt bacon toppet med en syrlig, fyldig, himmelsk rødvinsreduksjon. 

Begynn tidlig med tomatene. Skjær dem i tynne skiver og legg på bakepapir. Sett brettet i ovnen på 60 grader, varmluft og la de kose seg der i 8-10 timer. 

Sausen kan du også lage i god tid før servering. Du trenger 1/2 sjalottløk i tynne skiver, et par ss nøytral olje, 5-6 dl god rødvin, 5 dl kyllingkraft, 1-2 ts worchester saus, 80 g smør, 2 ss saft fra presset sitron, en ts dijonsennep, salt og pepper. 

Fres sjalottløk i oljen til den mykner og blir blank. Tilsett rødvin og la koke ned til marmelade konsistens. Ha i kyllingkraft og kok ned til det halve. Rør inn smør, ha i worchestersaus og sennep. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Dersom du ønsker en tykkere konsistens bruker du litt maisenna. Rett før servering har du i litt av kjøttkraften fra posen som har kost seg i vannbadet. En liten tvist er å tilsette finhakket sopp og hvitløk (1 fedd) i sausen rett før servering.

Til gulrotpureen trenger du 1 kg gulrot, 100 gram smør, litt sitronsaft, salt og pepper. Kok gulrøttene møre – jeg brukte trykkoker på laveste trykk i 12 minutter. Ha gulrøttene i en blender og kjør sammen med smør og litt av kokevannet til fløyelsmyk konsistens. Smak til med salt og pepper…og en skvett sitronsaft. Ha i gryte og varm opp rett før servering. 

Del poteter i båter og forkok disse i 8 min. Hell av vann, sett gryten tilbake på platen og la dem dampe av seg. Fordel potetene utover en stekepanne. Skvett på noen ss god olivenolje og pepre godt. Stek i forvarmet ovn (225 grader) i ca 20 minutter. 

Imens potetene gjør seg lekre, deler du 2 stk brokkoli i små buketter. Kok i lettsaltet vann i 3 minutter, ha dem direkte i isvann og la bukettene så renne av seg på kjøkkenpapir. Sprøstek bacon. Ha brokkoli i en gryte og varm raskt opp. Bland inn bacon og server. 

Velbekomme – en kongesøndagsmiddag rett og slett!!

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s