Den siste kolje?

Nei, definitivt ikke! Her i huset kommer vi til å invitere all verdens koljer til nye eventyr med eller uten Sviddå. Akkurat idag ville jeg utfordre kolje fileten i bassenget og servere sammen med vårløkpuré, sprøstekt bacon og saltbakte poteter. Det ble en aldri så liten hit! 


Dagens fisk på Meny var koljefilet og 800 gram havnet i kurven min. Skjær opp fileten i passe serveringsstykker og la dem kose seg i en 6 % saltlake ca 15 minutter. Dette bidrar til bedre fasthet og smak rett og slett! 

Legg deretter fiskestykkene i vakumposer, ha i en spiseskje god olje, ut med lufta og legg klar til en superkort svømmetur. Når tiden er inne slipper du filetene løs i bassenget som lokker med 54 grader og la dem ta noen rolige runder i 18-19 minutter. Når de er ferdig svømt tar du dem ut av posen, tørker dem forsiktig med papir og steker de i varm panne med smør, ett minutt på hver side.


Sprøstek biter av bacon, legg på kjøkkenpapir slik at fettet renner av, og la det ligge til servering. 

Saltbakte poteter er deilig og litt sånn rustikk tilbehør. Jeg synes smaken blir utrolig god og ikke minst blir de utrolig saftige. Du trenger grovt havsalt som du dekker bunnen av en ildfast form med. Plasser potetene i saltet, stikk hull i skinnet med en gaffel og hell litt salt over. Bak i forvarmet ovn på 200 grader i 30-40 minutter eller til potetene er møre. 


Så til helten som binder hele denne retten sammen – vårløkpuréen. Du trenger en bunt vårløk, 2 små pastinakk, 2 dl fløte, litt nøytral olje, smør, salt, pepper og litt sitronsaft for smak. Dersom du følger lav FODMAP diett bruk kun det grønne på vårløken og laktosefri fløte. 

Start med å dele opp pastinakk og skjære vårløk i skiver. Trykkok pastinakk i 4-5 minutter med litt vann og et par klatter smør. Ut av trykkokeren med den og la tørke litt. Ha litt olje i stekepanne og fres pastinakken forsiktig. Hell over fløten og la koke inn til det tykner. Tilsett vårløken og la det fortsette å putre til den er mør. Ha blandingen i en smal beholder og kjør til puré med stavmikser. Smak til med salt, pepper og litt sitronsaft. Advarsel: Dette er utrolig godt så pass på at du ikke smaker opp hele pureen før servering!


Da gjenstår det bare å montere retten. Jeg valgte varme tallerkener i dag. Legg puré på tallerken først, deretter et par fine stykker av koljefileten, topp med litt bacon og drypp over stekesjy. Bon appétit!

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s