Pinnekjøtt i trykkoker’n til påske…og til jul selvsagt!

Påsken er her og det forbinder jeg med lam i ulike varianter….og en hare eller to selvsagt. Idag inntok Sviddå hvilemodus men trykkoker’n fikk kjørt seg. PS! Jula varer helt til påske…og derfor repeterer du bare denne i desember:-)

Jeg har lenge hatt lyst til å prøve å tilberede pinnekjøtt i trykkoker’n og det ble en utrolig bra opplevelse. Fantastisk mørt, smaksrikt og flott konsistens. Mange er nervøse for at de gode luktene av pinnekjøtt ikke sprer seg i huset og kaller fram sult og middagslengsel. Det kan jeg herved avkrefte….i løpet av kjøttets koketid ble kjøkkenet besøkt av familiemedlemmer som snittet og slevet etter pinnekjøtt!

Hovedpoenget med å bruke trykkoker er etter min mening todelt. Først og fremst bevares smaker og atomer på en helt magisk måte. Dernest kan du redusere koketid med opp til 70% som selvsagt bidrar til en mye mer effektiv levering av for eksempel søndagsmiddagen. 

Til denne herlige familiemiddagen som mettet minst 6 personer trenger du rundt 3 kg pinnekjøtt, 2 kålrabi, 3 pastinakk, 1 persillerot, en god skive sellerirot, mandelpoteter etter behov og sultenhetsnivå:-).

Du må begynne dagen før med å legge pinnekjøttet vann. Her skal det ligge og plaske i minimum 24 timer for å frembringe kjøttets struktur og få salt ned på et levelig nivå. Bytt gjerne vann et par ganger. Når kjøttet er ferdig vannet legger du dette lagvis i  trykkokeren og har på minimum 5 dl vann for å sikre at du får kjørt opp trykket skikkelig. Kjøttet skal utsettes for høyeste trykk (ring 2) i 50 minuttet. Fyr opp varmen, få opp trykket…og senk varmen slik at trykket holdes gjennom hele kokeperioden. Her ser du hvordan kjøttet presenterer seg rett etter trykket er fjernet. Legg på en rist over langpanne og fres i ovnen på grill i 2-3 minutter før servering. Sil kraften, kok den litt ned og hold varm til servering.

  
Imens pinnene trykkokes gjør du klar stappa. Del kålrabi, pastinakk, persillerot og sellerirot i like store biter. Ha i en gryte, fyll på vann til det dekker, litt salt og la dette koke seg mørt. Tør av kokevann, ha i ca 100 gram smør i biter og stapp med en god gammaldags stapper. Smak til med en dæsj fløte, salt, pepper og noen kverntak med muskat. Hold varm til servering.

Mandelpotetene skrelles og jeg valgte å trykkoke dem. Bruk laveste trykk (ring 1) og trykkoker i 8 minutter. 

Legg opp på serveringsfat og send ut til jublende middagsgjester:-)

God påske og bob appétit!

PS! Hadde jeg hatt bladpersille i hus hadde jeg definitivt hadd en god håndfull blader over kjøttet.

  

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

2 thoughts

  1. Dette er moro! Jeg har alltid hatt lyst men aldri testet pinnekjøtt i trykkokeren… Hvordan vurderer du mot normal damping? Bedre? Samme? Og, min opplevelse med trykkoker er jo at saltet mat forblir ganske salt, men vannet du ut noe ekstra pga trykkoker?

    1. Du må teste…lyden fra familien og ikke minst min egen vurdering er at dette er supert. Vann ut i minimum 24 timer. Salt nivået var helt topp! Smak…konsistens…supert! Det er bare å trykke på! Jeg kommer definitivt til å trykkoke pinnekjøtt framover…og jeg har sverget til den gode, gamle måten. Så jeg er vel omvendt:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s