En hyllest til kalkunen

Romjulen er her og det er en risikabel tid for all verdens kalkuner. Denne fuglen er et yndet mål for en rekke romjulsmatfat og ikke minst er den en meget populær hovedingrediens når det nye året ønskes velkommen. Stjerneskudd, raketter og kalkun hører sammen! Det er en etablert sannhet…og som en kuriositet spiste man kalkun i Noreg før man spiste potet. 

Sviddå hørte ryktene om at bassenget skulle åpnes for svømming og at et stort, saftig kalkunbryst angivelig skulle klargjøres til langdistanseavømming. Rykter ble gjort til skamme og Sviddå frydet seg da ett stk kalkunbryst på respektable to kg ble preppet for 5 timers svømming i dampende 61 grader. 

For å gjøre retten noe mer spennende ble den fylt med tørkede svisker og aprikos samt et par spiseskjeer kuttet gressløk. Fuglen ble servert med honningglaserte grønnsaker, potetmos, sirupskokt bacon og en fløyelsmyk saus som fremkalte primalskrik fra gjestene. 


Varm opp bassenget til 61 grader og gå igang med klargjøringen av kalkunen. Til 8 personer trenger du et fyldig bryst på 2 kg, en neve tørkede aprikoser, svisker og noen strå med gressløk. Skjær opp kalkunfileten slik at den kan rulles og fordel frukt og løk. Rull sammen og bind opp fileten med tau. Fres i panne, ha i vakumpose sammen med smakstilsetning etter eget ønske. Jeg brukte frosne biter av olivenolje og timian. Slipp fuglen løs i bassenget og la den mørne seg gjennom heftig brystsvømming i 5 timer. 

TIPS:  Når krydderplantene begynner å henge med nebbet, finhakker du urtene, har dem i isbitformer, heller over olivenolje og fryser for smakstilsetning til senere bruk:-)


Så snart fuglen er i gang med svømmingen har du oceaner av tid til å tilberede resten av festmåltidet. Potetmosen og sausen kan du gyve løs på umiddelbart. Rotgrønnsakene kan du gjøre klar til glasering. 

Rotgrønnsakene først. Jeg valgte en stor persillerot, en imponerende pastinakk, tre voksne gulrøtter, en nepe og  1/2 flaskegresskar – alt kuttet i kuber på omtrent 1×1 cm. Ha tre ss god olivenolje og tre ss honning i en ildfast form. Ha persillerot, gulrøtter og pastinakk i formen først. Sett i forvarmet stekeovn (220 grader) ca 40 min før servering. Når disse har kost seg i ovnen i 15 minutter, fyller du på med gresskar. Etter ytterligere 10 min tilsetter du nepe. 

Potetmos kan lages på ulikt vis og mange har sin foretrukne måte – og jeg har min. Jeg må ærlig innrømme at jeg sverger til store mengder smør i mosen og et par skvetter fløte – noe som svært sjelden røpes til tilfredse gjester. Du trenger rundt 1 1/2 kg skrellede poteter. Del potetene i fire og skyll i vann i flere omganger. Kok dem møre. Tilsett 150-200 gram smør i biter, mos og ha i fløte til du har ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Hold varm til servering. 

Til sausen trenger du en stk sjalottløk skjært i syltynne skiver, et par ss olivenolje, 2 dl rødvin, 5 dl kyllingkraft (fra Jacobs for eksempel), 100 g smør, 1 ss maisenna, 2 ss sitronsaft, salt og pepper. Varm opp olje på medium varme i en liten gryte. Fres løk i et par minutter til den er blank og myk. Tilsett rødvin og kok ned til sirup konsistens. Ha i kraft og kok ned med en tredjedel. Rør inn kaldt smør og smak til med salt og pepper. Åpne opp sausen med sitronsaft. Om nødvendig tykner du sausen med maisenna rørt ut i kaldt vann. Hold varm og tilsett litt av kraften fra kalkunen rett før servering. 

Wow faktoren i denne retten er utvilsomt sirupkokt bacon. Et tilbehør som kan brukes i mange forskjellige retter – kun fantasien setter begrensinger. Du trenger et stykke bacon på ca 200 g som du skjærer i biter på omtrent 1 cm. I tillegg finner du fram 1 dl lys sirup, noen hele pepperkorn, to-tre ss eddik (7%), en stjerneanis, ett fedd hvitløk, ett laurbærblad og et par kvister frisk timian. 


Ha alle ingrediense i en gryte og kok på medium varme uten lokk i 25 minutter.


Så snart fuglen har gjennomført sin siste lengde, åpner du posen, tilsetter noe av kraften til sausen, tørker kjøttet godt med kjøkkenpapir og freser fuglen noen minutter i en panne med godt smør. 

Legg opp…enten på fat eller på tallerken….og kos deg med en deilig hyllest til kalkunen.

Vel bekomme!

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s