Dessert som sier FEST

En rar følelse av utroskap kommer snikende når jeg presenterer herligheter som ikke involverer Sviddå. Derfor skjer det sjelden. Og når det skjer, er det simpelthen fordi det er noe ekstraordinært.

Her er en dessert som får munnen til å sprudle, sjelen til å danse og følelsene til å boble. Den passer perfekt som en feiende flott avslutning på ethvert festmåltid og lager du denne blir du husets helt – det garanteres!

Sjokoladefondanten er glutenfri og akkompagneres av et luftig bringebærskum samt salte, honningglaserte mandler – ren og skjær nytelse!!

Den åpenbare grunnen til at du bør lage sjokoladefondant er at stort sett alle elsker det. Når den i tillegg er enkel å lage og kan forberedes i god tid før servering burde valget være enkelt!

Hvis du vil gå for bringebærskum og har en espuma flaske, så starter du med å forberede dette minimum 5-6 timer før servering. Se fremgangsmåte litt lenger nede i innlegget.

Til glutenfri sjokoladefondant trenger du følgende som gir det 14-18 sjokobomber (jeg bruker små aluminiumsformer ca 7 cm i diameter)

  • 250 g usaltet smør
  • 500 g mørk sjokolade (70%). Tips her er å gå for en lysere sjokolade hvis du vil ta ned bitterheten noen hakk:)
  • 10 egg
  • 2 1/2 dl sukker
  • 2 dl glutenfritt mel

Forvarm stekeovnen til 220 grader.

Smelt smør og sjokolade i en gryte på svak varme. Bruk god tid på dette! Samtidig smører du formene godt. Hvis du er nervøs for at fondanten ikke skal slippe, så kan du i tillegg drysse formene med Oboy pulver.

Bruk en håndvisp og lag eggedosis av egg og sukker i en stor bolle. Vend eggedosis og sjokoladeblandingen forsiktig sammen. Sikt over glutenfritt mel og rør sammen.

Fyll formene 2/3 opp og sett på rist. Når tiden er inne for steking, plasserer du brettet nederst i ovnen og lar dem kose seg der i 8-10 minutter. Her anbefaler jeg at du prøver deg fram. Ovner er forskjellige – hos meg ble de perfekte etter 8 minutter. Husk at steke prosessen fortsetter etter at du har tatt formene ut av ovnen.

La herlighetene få kjøle seg ned bittelitt og hvelv over på tallerken.

Legg på en dæsj med bringebærskum ved hjelp av espuma flasken. Hvis du ikke har en sånn så kan du servere med en bringebærcoulis eller friske bær

Til bringebærskum trenger du 5 dl bringebær puré som du lett lager med 4 dl bringebær (gjerne frosne), 1 dl vann, 200 g sukker og 5 gelatin plater.

Ha bringebær, vann og sukker i en gryte og kok på medium varme noen minutter. Kjør i en blender og sil. Ha puréen tilbake i en gryte og visp inn gelatin plater som har ligget i vann i minimum 5 minutter. Sil puréen en gang til og fyll espuma flasken. La den stå på kjøkkenbenken noen timer til purèen er godt tyknet. Fyr opp flasken med en N2O patron, rist som nøkken i 30 sekunder og vips…det luftigste skum du kan tenke deg er klart.

Så til siste element – mandlene!

I denne retten ville jeg også ha et salt element. Derfor salte, honning glaserte mandler. Du trenger en kopp mandler, 2 ss honning og et par ts flaksalt.

Grovhakk mandlene og rist dem noen minutter i varm panne. Ha i honning og la frese noen sekunder mens du rører konstant. Legg de glaserte mandlene på et bakepapir til avkjøling. Dryss over flaksalt og gi nøttene en omgang med kniven slik at det blandes godt.

Legg opp og ta i mot hyllesten fra dine gjester. Vær imidlertid forberedt på at den kommer litt forsinket da alle har nok med å nyte dette i stillhet!

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s