Gulrot, lam og sjoko fest

Storfint besøk fra Hinna i kveld og sviddå var klar for nye utfordringer sammen med trykkokeren og spuma flasken.

Med kveldens meny ønsket jeg å fokusere på rene og klare smaker. Karamellisert gulrotsuppe til forrett, fulgt av lammecarre sous vide til hoved og en syndig sjokolademousseavslutning gjorde dette til en hurrakveld.

Oppskriften på karamellisert gulrotsuppe er hentet fra Modernist Cuisine. Denne har jeg hatt lyst til å lage siden mesterverket kom i hus og da trykkoker var på plass så var det endelig mulighet for det. En fantastisk suppe med utrolig rund smak og fløyelsaktig konsistens servert med en nydelig Riesling fra Keller (2011 Kirchspiel).

IMG_0407.JPG

Til 4-6 personer trenger du 500 g gulrøtter delt i 5 cm staver (jeg skar også bort kjernen), 130+40 g usaltet smør, 630 g fersk gulrot juice, 30 g vann, 2,5 g natron og 5 g salt + litt mer salt til smaksetting på slutten. Som garnityr skiver jeg et par gulrøtter med min mandolin, blancherte skivene i 1 minutt og hadde dem direkte i isvann.

IMG_0405.JPG

Smelt 130 g usaltet smør på lav varme i trykkoker gryten. Bland vann, natron og salt. Ha dette i gryten sammen med gulrøtter og rør godt sammen. Fest lokk, øk varmen og når trykk er oppnådd lar du gulrøttene kose seg i 20 minutter. Ha blandingen i blender, kjør til puré og hell igjennom sil i en gryte. Kok opp juice i en annen gryte og sil denne. Ha juice i puré mens du rører konstant. Juster med litt vann dersom du ønsker å tynne ut suppen enda mer, men det skal ikke være nødvendig.
Bruk stavmikser og kjør inn 40 g smør rett før servering. Smak til suppen med salt.
Legg blancherte skiver av gulrøtter i bunn av tallerken sammen med litt rosmarin. Hell suppe rundt og server….VELDIG godt!

Så til hovedretten hvor valget falt på lammecarre. Denne oppskriften fant jeg i den utrolig inspirerende boken Heston Blumenthal at home.

Vakumer kjøttet sammen med noen kvister timian, et par kvister rosmarin, 3 laurbærblader og 10 g EV olivenolje. Varm opp badet til 60 grader og la lammet kose seg der i 60 minutter.
Garnityr er enkelt…blancherte bønner og reddiker (delt i fire). Bønnene blancheres i 3 minutter, reddikene i ett. Ha dem direkte i isvann, tørk og sett til side.
Jeg laget også en tapenade som ble smurt på lammet rett før servering. Her trenger du 170 g sorte oliven, 70 g kapers, 50 g ansjosfilet, et par never mynteblader, litt mer basilikumblader og 40 g olivenolje. Kjør alt i blender sammen med juice av halv sitron og finrevet sitronskall.

Når lammet er ferdig svømt fjernes urtene, tørk og ha på salt. Stek i mellomvarm panne med godt med olje i 4 minutter. Snu kjøttet hvert 15 sekund til lammecarren er gyldne og brun. La kjøttet hvile i 5 minutter, smør på tapenaden, skjær opp og server på en seng av bønner og reddiker. Nam nam!!! Denne retten fikk følge av en fantastisk Crozes-Hermitage (Cuvee Louis Belle 2010). Takk Vindenes.

IMG_0416.JPG

Server på varme tallerkener, legg bønner og reddiker i bunn…et par stykker lam på toppen…sånn for eksempel…

IMG_0412.JPG

Så til den syndige avslutning….den luftigste sjokolademousse du kan tenke deg. Inspirasjon hentet fra hobbykokken.no!

Her trenger du 130 g mørk sjokolade (60%), 120 ml kremfløte, 4 eggehviter og en gasspatron…for her skal spumaflasken få prøve seg. Jeg valgte også å lage en bringebær coulis av 100 g bær og litt sukker. Kok dette opp, sil og ha et par spiseskjeer i bunn av hver skål.

Varm opp kremfløte, hell over hakket mørk sjokolade og bland godt. Avkjøl i 10-15 minutter og bland i eggehvitene til en fin masse. Ha denne i spuma flasken, lad med en gasspatron og rist som bare fy i 30 sek. La den stå på benken fram til servering.
Sprøyt mousse i skålene, pynt med bringebær, hakket sjokolade og nøtter etter egen smak. Kanongodt var dette og spesielt blandingen med bringebær coulis. Denne serverte jeg med en herlig dessertvin fra Keller (Rieslaner Auslese 2012).

IMG_0414.JPG

Takk for en fantastisk kveld!

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

3 thoughts

  1. Excellent post my friend. Great description. I especially like your comments about preparing the lamb. Must have been a great evening!

  2. Kjære Marit og Kristian ! For en strålende kveld det ble. Tusen takk for deilig mat og drikke! Suppa var jo av en annen verden.. Den beste jeg noensinne har spist faktisk. Nå skal det trykkoker inn i sortimentet her også..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s