Oksekjaker = digg!

Oksekjaker er virkelig en stykningsdel som krever tålmodighet på veien mot en himmelsk smaksopplevelse! Dette gullet er røft, men med rett behandling tryller du frem en magisk opplevelse.

Jeg fikk kloa i et par voksne oksekjaker hos en av regionens lokale slaktere og Sviddå ble gjort klart til et langtidsbad på hele 72 timer med behagelige 58 graders temperatur.

Start med å renskjære kjakene – fjern sener og overflødig fett – og del kjakene i passelige serveringsstykker på rundt 150-200 gram.

Fremgangsmåten for å tilberede kjakene er superenkel! Smør inn kjakene med litt olivenolje, ha på litt salt og pepper og legg stykkene i vakuumposer sammen med en kvast frisk timian eller et laurbærblad og et fedd hvitløk. Vakumer og forsegl.

Glem kjakene i 72 timer hvor de kan være i fred og nyte 58 grader. Etter endt svømmetur tas kjakene forsiktig ut av posen. Tørk godt med kjøkkenpapir og stek med smør i varm panne et par-tre minutter rett før servering.

Når du nærmer deg slutten av ventetiden kan den resterende delen av retten tilberedes.

Jeg digger å servere en luftig potetkrem til kjaker. Du trenger 500 g mandelpotet, 4 fedd hvitløk, 4 dl helmelk, 10 ss smør, salt, pepper og litt kvernet muskatnøtt.

Skrell og kok potetene og hvitløk helt møre i usaltet vann. Hell av vann og damp noen minutter. Kjør potetene med håndmikser. Kok opp melk med smør og spe i potetmassen. Pisk til luftig potetkrem. Smak til med salt, pepper og muskat.

En syndig saus må slå følge med kjakene! Du trenger en sjalottløk, 2 ss nøytral olje, 3 dl rødvin, 2 1/2 dl oksekraft, 50 g kaldt smør i terninger, salt, pepper og noen dråper fish sauce.

Fres løk myk og blank i en liten gryte med olje. Ha i rødvin og reduser til marmelade konsistens. Hell i kraft og kok inn 1/3 til sausen tykner. Legg i en kvast timian og la den avgi smak noen minutter. Ta ut og pisk inn smør. Smak til med salt, pepper og noen dråper fish sauce.

Prikken over i’en er å servere ovnsbakt sellerirot til kjakene. Del dem i små biter. Ha på litt olivenolje, salt og pepper. Bak i ovnen på 180 grader til møre.

Da er det bare å servere herligheten. Vel bekomme!

Oksekjaker sous vide med potetkrem og ovnsbakt sellerirot av Sviddå

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

Legg igjen en kommentar