En torskedelisk god kombo! 

Denne retten får fram smilene og godlyden rundt bordet. Hørbare tegn på at dette er et måltid store og små setter stor pris på. Torsken er den store helten, tett fulgt av spennende konsistenser fra ris, linser, sprøstekt bacon og en fløyelsmyk gulrotpuré.

  

Etter en ukes påskeferie formelig sitret Sviddå av spenning og var mer enn klar til å gyve løs på en hvilken som helst utfordring. Jeg fristet med en flott, hvit torskefilet og Sviddå lokket med et oppvarmet basseng på 45 grader. Torsken trenger 50 minutter i bassenget, så det er viktig at du får fisken ut fra startblokken først. 

Denne retten laget jeg til 4 sultne sjeler.

Del fileten i passe store serveringsstykker, la dem ligge i en 6% saltlake i 15 minutter, tørk av med papir og ha stykkene enkeltvis i zip lock poser sammen med et par-tre spiseskjeer god olivenolje. Press ut luft av posene ved å senke dem sakte ned i en bolle med vann. Lukk posene når det gjenstår noen få millimeter.

Så snart fisken har lagt ut på svøm kan du tilberede gulrotpureen. Du trenger rundt et kg som skrelles og deles i mindre biter. Kok møre med litt salt. Sil av og ta vare på noe av kokevannet. Ha de kokte gulrøttene i en blender og kjør til en fin pure sammen med tre spiseskjeer usaltet smør. Spe på med kokevannet litt etter litt for å få den riktige, myke konsistensen. Ha pureen i en gryte, smak til med salt og pepper. Hold varm til servering. 

Lag en dressing som fungerer utmerket sammen med torsken. Du trenger 0.5 dl rømme, en ts Dijonsennep, en ts sitronsaft, en ss majones, salt og pepper. Jeg kom over en krydderurt som jeg aldri har smakt før og som passet utrolig godt til denne dressingen. Den heter oxalis, er en surkløver og smaker….syrlig:-) Finhakk en ss og tilsett dressingen. La stå på benken til servering. 

  

Kok ris som anvist på den risen du måtte ha. Jeg gikk for en langkornet middagsris og kokte 4 porsjoner. Sprøstek bacon i en panne og la det renne av seg på kjøkkenpapir. Kok brune linser (rundt 200 gram) til de er møre. Med min trykkoker tok det ganske så nøyaktig 15 minutter på ring 2. Bland alt dette sammen i en gryte og ha i en ss finhakket rosmarin. Hold varm til servering. 

  
  

Bildet over: Rosmarin og oxalis.

Nå bør torsken være ferdig svømt. Ta ut posene og «hell» stykkene med  torskefilet forsiktig ut på en tallerken. Stek ett minutt på hver side i varm panne med smør. 

Legg opp, pynt med et par oxalis blader og blomster….og ta imot hyllesten! 

Velbekomme:-)

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

2 thoughts

  1. Hvor fikk du tak i Oxalis? Dette ser utrolig godt ut, så jeg har veldig lyst til å prøve….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s