Surret adventsoksestek sous vide

Oksestek har blitt servert titt og ofte i heimen vår, men Sviddå har utrolig nok ikke fått sjansen til å prøve seg på surret oksestek. Adventstiden innledes idag og da må selvsagt en herlig frokost etterfølges av ordentlig adventskost. 

  

Sviddå jublet av glede da steken ble vakumert, hvinte av begeistring da bassenget ble fylt med friskt vann og temperaturen ble skrudd opp til 60 grader. Mitt faste «partner in gourmet crime», PolyScience SousVide Toolbox, forkynte at denne steken med 10 cm diameter skulle svømme 7 timer og 23 minutter i badet. Plops oppi….og vent i spenning:-)

  
Nå har du i prinsippet hele dagen til å tenke på tilbehør. Jeg tenkte at en rotpuré bestående av 3/4 mengde gulrot og 1/3 kålrot, mandelpoteter, karamellisert løk og en brocolli/bacon salat ville gjøre susen. Alt dette toppet med en fyldig, mørk og syndig rødvinssaus. 

Du kan starte med å gjøre klar rotgrønnsakene. Kutt i omtrentlig like store biter. Siden jeg er så heldig å ha en trykkoker så blir første steg i å trylle fram puréen å karamellisere dem der. Denne oppskriften er inspirert av mesterverket Modernist Cusine at Home.

  
Du trenger 500 gram grønnsaker, 130 gram usaltet smør, 2.5 gram natron, 5 gram salt og 30 gram vann. Smelt smør i bunn av trykkoker’n på lav varme. Visp sammen vann, natron og salt og tilsett dette mens du rører godt. Ha i grønnsakene, sett på lokket, fyr opp trykket til ring 1 og la rotgrønnsakene kose seg i 20 minutter fra ønsket trykk er oppnådd. 

Slipp ut trykket og ha grønnsakene i en blender. Ta vare på væske og tilsette til ønsket konsistens.  Ha den ferdige puréen i en annen gryte og varm opp før servering. Dette blir en deilig, fløyelsmyk puré med utrolig god smak. 

Så kan du ta en pause og etterhvert lage den karamelliserte løken. Her trenger du 1 stk gul løk, 1 god spiseskje brunt smør, 1 1/2 spiseskje balsamico eddik, litt nøytral olje og en klatt smør. Smelt smør i en liten panne med olje på medium varme. Ha tynne skiver med løk i pannen sammen med brunt sukker og eddik. La dette kose seg i panna på putrenivå i 15-20 minutter. Sett til side til servering. Tips: Lag ekstra stor porsjon og ha dette på lufttette glass i kjøleskapet – det holder seg godt et par uker. 

  
Mandelpotetene kan du velge å koke på vanlig måte eller som jeg gjør – i trykkoker’n på ring 1 i 7 minutter…kjapt ferdig:-)

Sausen kan du også forberede i god tid før måltidet. Til den trenger du 1/2 sjalottløk i tynne skiver, 2.5 dl god oksekraft (jeg bruker Jacobs), 2 dl rødvin, et laurbærblad, et fedd hvitløk ferdig skrellet, en ts Dijon sennep, noen dråper sitronsaft, usaltet smør, en ss nøytral olje, salt og pepper. 

Fres sjalottløk i olje til den er myk og blank. Pass på at den ikke blir brent! Ha i rødvin og la dette koke inn til sirupskonsistens. Tilsett kraften og la denne koke ned med 1/3. Legg oppi laurbærblad og hvitløk og la disse smitte smak og aroma. Når det nærmer seg servering fjerner du disse og visper inn sennep. Pisk inn en god klatt usaltet smør og smak til med salt og pepper. Rett før servering rører du inn noen dråper sitronsaft.

Del brokkoli i små blomster og kok disse noen minutter i fosskokende vann. Kjøl raskt ned og la de få renne godt av seg. Stek bacon til deilige, små og sprøe biter. Bland dette sammen rett før servering. 

Å  
Finn fram fat og skåler, legg opp alle komponentene, sett på bordet og la gjestene lø på:-) 

Vel bekomme!

  

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

6 thoughts

 1. Krydret du steiken før sous vide? den så litt «bleik» ut i vakuumpakken.
  Har fått hjem et par slike og lurer på om jeg skal krydre før frysing for å slippe å tenke på det neste gang jeg ser steiken.

  1. Takk for spørsmål…Nei, jeg krydret ikke, men du kan med fordel ha noen ss god olivenolje i posen og gjerne en kvast med urter. Velger du det, bør du legge litt plastfolie mellom urter og kjøtt for å unngå konsentrert smak fra disse på kjøttets overflate. Krydret etter bading og før steking i pannen:-)

 2. Jeg har aldri brukt soues vide før. Tenkte å bruke dampovnen til dette. Jeg har forstått det slik at tid og temperatur er det som er viktig her. Men hvordan finne ut hvilke tider og temperaturer til forskjellig er ikke lett å finne!??

  1. Hei Siri
   Dampovn kan absolutt brukes til å trylle fram fantastiske retter. Jeg har ikke en selv, men vet fra venner at det finnes en masse tips fra leverandører og på netter. For eksempel har Elektrolux en egen kokebok som tar for seg tilbereding av ulike råvarer i dampovn. Du finner den her http://www.electrolux.no/LocalFiles/Norway_Norwegian/Kataloger/Dampkokebok_tasteofoslo.pdf

   Temperaturkontroll er viktig her også og jeg håper du kan finne det du trenger i denne 🙂

   Mvh
   Kristian

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s