Langsvømt oksemørbrad med spicy gelé 

Det er en sånn søndag hvor det på grunn av de voksnes utsvevende festligheter var behov for et solid måltid med litt sting i smakene. Sviddå var som vanlig klar for det meste og hadde stilt inn temperaturen på 54 grader allerede kl 12.00. Han lengtet etter å få badebesøk av et robust stykke oksemørbrad (sånn omtrent 9 cm tykkelse) vakumert med tre spiseskjeer god olivenolje, noen timiankvaster og et par fedd flatklemte hvitløksfedd. 

  
Husk plastfolie mellom kjøtt og smakstilsettere så unngår du kraftig smak på punkter av kjøttet. Hvis du er fristet til litt søndagsmoro lar du mørbraden ta bomba når bassenget skal inntas for så å la det svømme i 5 timer.

Etter litt grubling ble dagens søndagsmiddag servert til 4 voksne og en mini som følger: 

Oksemørbrad med jordskokkpuré, blancherte brokkolibuketter, rødvinsreduksjon og flytende chili og paprika gelé.

Flytende gelé er både gøy å lage og utrolig gøy å bruke som det lille ekstra på tallerkenen. Hovedgrunnen til at den blir flytende er at agar agar, som er malt ekstrakt fra rødalger, har en feiende flott egenskap. Væsken blir til gelé, men når du visper denne med blender eller stavmikser blir den flytende … og forbli flytende. Det du trenger til denne geleen er 1 rød chili (fjern frøene), 2 søt paprika (i grove biter som tilsammen utgjør 250 gram), 150 g sukker, 4 ss hvitvinseddik, agar agar og 1.5 dl vann.

Kok opp chili, paprika, vann, hvitvinseddik og sukker og la dette småputre i 10 minutter. Ha i blender og kjør på til fin fin puré. Sil og mål opp hvor mye væske du sitter igjen med. Jeg hadde nøyaktig 3 dl. Til denne mengden må du bruke 3/4 strøken ts agar agar. Rør agar agar ut med litt vann i en liten gyte til den er fri for klumper. Kok på svak varme i 5 minutter under stadig røring. Tilsett litt av chili/paprika væsken til den varme agar agar og rør godt. La den kjøle seg ned litt, men vent ikke for lenge for dette stivner fort. Tilsett resten av væsken under røring og sett på benken for å stivne…etter omkring en time har du en solid gelé. Ha denne i en smal beholder og kjør på med stavmikser til du har en fin, flytende gelé. Ha på egnet spruteflaske og sett til side til du er klar til å legge opp måltidet. 

 Geleen holder seg på flaske i kjøleskapet i ukesvis, men jeg kan love deg at inneholdet tømmes fort:-)

Til jordskokkpuré trenger du 500 g skrellet jordskokk, melk, 75 g usaltet smør, salt og pepper og noen dråper sitronsaft. Kok jordskokk i melk til de er møre, sil av melken og ta vare på den. Kjør til puré med stavmikser og tilsett litt av melken for riktig konsistens. Ha i smør i biter og kjør på videre med staven. Pureen skal være myk og blank, men ikke rennende. Varm opp før servering.

Til denne retten foretrekker jeg en kraftig og smaksrik saus. Du trenger en sjalottløk i fine skiver, et par ss nøytral olje, 2 dl rødvin, en timiankvast, 75 g usaltet smør, en dæsj sitronsaft og 2.5 dl god kraft (feks Jacobs). Fres løk i olje et par minutter til myk og blank. Ha i rødvin og kok ned til marmelade. Tilsett kraft og kok ned med ca 1/3 til den tykner. Hiv oppi timiankvast og la den gi smak noen minutter. Fjern og rør inn usaltet smør. Smak til med salt, pepper og litt sitronsaft. Varm opp før servering.

Del brokkoli i små bukketter. Ha dem i fosskokende vann i ca 1 1/2 minutt og avkjøl umiddelbart i iskaldt vann. La dem tørke av seg på kjøkkenpapir. Dryss litt maldonsalt over. 

Hvis du har sultne ungdomsulver i hus er det lurt å servere retten med kokte eller ovnsbakte mandelpoteter. 

Legg opp…..og nyt måltidet! 

  

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s