Culotte i Sviddå

Det kulinariske universet er utrolig! Jeg lar meg aldri slutte å bli overrasket over at det stadig dukker opp nye opplevelser som fester seg til minnet for alltid.

Utvalget av ulike stykningsdeler i de butikkene jeg oftest besøker er godt, men ikke fantastisk. Imidlertid så dukker det fra tid til annen opp små skatter i kjøttdisken. Denne gang kom jeg over noen flotte og innbydende eksemplarer av Culotte, en stykningsdel som brukes svært så sjelden her på berget. Kanskje en av grunnene er at det stort sett anbefales til grytekjøtt og dermed ikke fremstår som attraktivt til andre bruksområder.

Culotte sitter i forlengelsen av bankekjøttet og ligger over mørbraden. Her kreves tid og tålmodighet for å trykke fram uforglemmelige matopplevelser. Det fikses enkelt med 1 del kjærlighet og 1 del temperert bad i Sviddå (sous vide) – et usedvanlig, smakfullt resultat garantert!

Så her er formelen til suksess!

Fyll vannbadet og fyr opp temperaturen til 54 grader.

Deretter finner du fram en halv løk kuttet i grove biter, 2 ss smør, en ts pepperkorn, en ss flaksalt, en stilk rosmarin, en stilk timian og et par fedd hvitløk.

Snitt fettet på culotten og gni inn salt. Legg kjøttet i en sous vide pose sammen med de andre ingrediensene.

Med store forventninger om et usedvanlig godt resultat lot jeg culotten ta en baklengs salto ut i bassenget til entusiastiske tilrop fra Sviddå. Culotten fikk svømme uforstyrret i 7 timer og deretter noen minutter behandling på grillen før servering – først fettsiden ned 2-3 minutter og andre siden 2 minutter…for en lykke jeg ble vitne til!

Mørt, smakfullt, nydelig konsistens. En sikker vinner til middagsbordet hvor bare fantasien setter grenser for hva du kan servere som tilbehør.

Jeg gikk for å grille en skjønn blanding av portobello sopp, løk og squash; en fløyelsmyk gulrot og ingefær purè lager i trykkoker; ovnsbakte nypoteter i andefett og en redusert rødvinssaus.

Vel bekomme!

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s