Villkveitå inntar Sviddå

Du har sikkert vært der – du vandrer hvileløst mellom reolene i dagligvarebutikken og forsøker desperat å komme opp med de beste ideer for dagens middag. Du vet at familien allerede har klort seg fast til middagsbordet med forventinger om at noe godt blir servert fortere enn svint… Det var en sånn dag jeg hadde! Da jeg streifet forbi fiskedisken oppdaget jeg noe som sjelden ligger på geledd der – villkveite! Fileter!! Så fort kveita lå i handlekurven ble retten komponert.

Villkveite sous vide med pannestekte rødbeter, brokkolini, nypoteter ovnsbakt i andefett, syltede gulrøtter og en syndig hvitvinsreduksjon tilsatt såpass mye smør at jeg aldri røpet mengden til mine gjester!

Hvis du ikke får kloa i villkveite, kan også annen fast, hvit fisk brukes som for eksempel brosme, lange eller breiflabb. Til 4 personer trenger du 150-180 gram fisk pr person. Du kan selvsagt tilberede fisken på annen måte enn sous vide – ovnsbakt, pannestekt eller grill:-) Med soup vide fikk jeg imidlertid et utrolig smakfullt, mørt og flott resultat!

Da setter vi i gang! Fyr opp temperaturen på sous vide til 47 grader. Skjær fisken i passe store serveringsstykker. Dryss litt salt på begge sider og skvis over litt lime. Legg i sous vide poser sammen med en klatt smør og vakumer.

Siden fisken kun får gleden av en relativt kort svømmetur så er det lurt å gjøre klart tilbehøret og saus før bading.

 • Kjør i gang med syltede gulrøtter. Snitt 4-5 gulrøtter i tynne skiver. Ha 3 dl vann, 2 dl sukker og 1 dl eplesidereddik i en kjele. Kok opp og la småkoke til sukker er oppløst. Ha i gulrøttene og la koke med i ett minutt. Ha over i sterile glass med tette lokk. Denne herligheten holder seg opp til 3 uker i kjøleskap og er supert som tilbehør til fisk og sjømat.
 • Til sausen trenger du en halv sjalottløk i tynne skiver, en spiseskje nøytral olje, 2 1/2 dl god fiskekraft, ett glass hvitvin, 150 g smør i terninger, en ss grov sennep, salt og pepper.

  Fres løk i olje til den er blank og myk. Ha i vin og kok inn til marmelade konsistens. Hell i fiskekraft og kok inn 3/4. Rør inn terninger med kaldt smør litt eller litt til du får den konsistensen du synes ser bra ut. Rør sennep forsiktig inn og smak til med salt og pepper.

  Når sausen er klar lar du fisken stupe ut i bassenget. Fisken blir fantastisk etter en 30 min svømmetur.

  Smelt en drøy spiseskje med andefett. Ha i en ildfast form og vend potetene i fettet. Ha i ovn på 200 grader. Vend potetene et par ganger i løpet av de 20 min som kreves.

  Skrell rødbeter og del i terninger på ca 1×1 cm. Ha to ss nøytral olje i en stekepanne og stek betene til de er møre under lokk. Det rar ca 20 minutter. Vend av og til. Helt til slutt har du i en ss honning og blander godt. Smak til med salt og pepper.

  Brokkolini legges i kokende, godt saltet vann og koser seg der i maksimum 2 minutter. Hell av og skyll umiddelbart med iskaldt vann.

  Når du har kontroll på alt av tilbehør og sausen, plukkes fisken opp av bassenget. Klipp opp posen og løft fiskestykkene forsiktig ut. Ha litt smør i en panne og fres stykkene et lite minutt på hver side før servering. Spe på med litt av væsken fra posene i sausen.

  Legg opp og server til øredøvende jubel!

  Vel bekomme:-)

  Forfatter: sviddaa

  Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

  Legg igjen en kommentar

  Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

  WordPress.com-logo

  Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

  Facebookbilde

  Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

  Kobler til %s