Uer fikk landlov

Som dere alle vet handler Sviddå om sous vide kokkelering og sånn. Fra tid til annen gjøres det imidlertid noen ufattelig gode oppdagelser som dreier seg mer om sånn enn om sous vide kokkelering. Og denne retten er et eksempel på akkurat dette! Si hei til pannestekt uer med gul paprikasaus, blansjerte sukkererter og syltede rosa pepperkorn – enkel, smaksrik med en aldri så liten wow faktor.

Jeg følte på euforisk fiskelykke da den lokale fiskedisken ble besøkt denne helgen. Innimellom den sedvanlige laksefileten og torsk i skiver lå det noen innbydende fileter av uer. Fisken som lenge ble ansett som ufisk, er nå uten tvil posisjonert som en fantastisk god matfisk. En dypvannsfisk med en fortryllende rødfarge og lekkert hvitt og delikat kjøtt! Hvis en uer krysser din fiskesti er det bare å slå til. Stum av beundring over dagens fangst kom jeg til å tenke på en gul paprikasaus som hadde fanget min oppmerksomhet for en stund tilbake. Så her er herligheten du med enkle grep kan trylle fram til 4 fiskeglade gjester.

Til paprikasausen trenger du 4 gule paprika, 3 sjalottløk, 2 båter hvitløk, 2 1/2 dl fløte, 3 ss god olivenolje, salt og pepper.

Kutt paprika og sjalottløk i biter og finhakk hvitløk. Varm opp olivenolje i en gryte på medium varme. Ha først paprika og sjalottløk i gryten og fres til det mykner. Tilsett hvitløken etter noen minutter og la frese med en liten stund. Hell over fløten og la småkoke ca 10 minutter. Kjør i blender til du har en fløyelsmyk konsistens. Sil og hold varm til servering.

Del et par håndfuller med sukkererter på langs og ha i kokende, lettsaltet vann i 1 minutt. Kjøl umiddelbart ned med kaldt vann. Sil av vann og sett til side til servering.

Så til fisken. Beregn ca 150-180 gram per person. Behold skinnet på, skrap godt og del i porsjonstykker. La fisken kose seg i en saltlake i 15-20 minutter. Laken lager du etter følgende formel: 1 liter vann, 100 g salt og 20 g sukker.

Tørk fisken godt med kjøkkenpapir og stek i panne med rikelig smør – skinnsiden ned. Følg med og juster varmen sånn at skinnet blir akkurat så gyllent og sprøtt du vil ha det. Snu fiskestykkene det siste minuttet.

Nå er du snart klar for servering. Først legger du på et par-tre skjeer med gul paprikasaus etterfulgt av ett stykke uer med den sprø skinnsiden opp. Plasser noen syltede pepperkorn på fisken, litt dill og noen biter av sukkererter. Server herligheten med kokte nypoteter eller morene poteter. Vel bekomme!

Forfatter: sviddaa

Enthusiastic hobbychef exploring the endless world of gastronomia - always hungry to learn more.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s